Grad Zagreb aktivno radi na smanjenju otpada od hrane kroz projekt “Zajedno protiv otpada od hrane”. Ovaj projekt dio je šireg plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Cilj je smanjiti otpad od hrane za 50% do 2030. godine, a do 2050. svesti taj otpad na nulu.
U sklopu projekta, Grad Zagreb u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirao je niz aktivnosti, uključujući edukativne radionice za učenike. U našoj je školi 29. studenog održana edukativna radionica „Kako smanjiti prehrambeni otpad“ za učenike 8. A razreda.
U ovim radionicama u gradu Zagrebu je sudjelovalo 10 osnovnih škola, a usmjerene su na smanjenje prehrambenog otpada i educiranje učenika o važnosti odgovornog postupanja s hranom. Tijekom radionice, učenici su imali priliku čuti zanimljive informacije o prehrambenom otpadu. Trenutno, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 72 kilograma hrane po osobi. Cilj je smanjiti ovu količinu na 36 kilograma do 2030. godine, kako do 2050. godine ne bismo imali otpada od hrane.
Ove radionice dio su šire inicijative koja uključuje suradnju s različitim dionicima, uključujući proizvođače i prerađivače hrane, trgovine, ugostitelje, znanstvene institucije i neprofitne organizacije. Cilj je podići svijest građana o važnosti smanjenja otpada od hrane i potaknuti ih na odgovorno ponašanje prema hrani.
Grad Zagreb nastavlja s provođenjem edukativnih aktivnosti i poziva sve građane da se pridruže u borbi protiv otpada od hrane. Zajedničkim naporima možemo postići održiviju budućnost i smanjiti negativan utjecaj na okoliš.