preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dragutina Domjanića Zagreb

 > Predmeti  > Povijest
POVIJEST

Slavonski tjedan naše škole

Autor: Administrator , 2. 12. 2019. 22:38

U subotu, 23.11. naši osmaši s dodatne nastave povijesti proveli su dan družeći se s braniteljima 101. brigade. Vodili su nas u sela oko Osijeka: Antunovac, Paulin dvor, Ivanovac, Vladislavce, Ernestinovo jer su tamo hrabro branili slobodu i neovisnost Lijepe naše.

Hvala im, bilo nam je izuzetno zanimljivo učiti od sudionika i odati počast poginulim braniteljima 101, brigade HV Zagreb - Susedgrad.

Terenska nastava osmaša održala se 26.-27.11. u MCDR Vukovar bez obzira na štrajk jer se termin terenske ne može ni mijenjati, ni nadokađivati, a bila bi velika šteta da sa ne posjeti Vukovar. Prvi dan razgledali smo Gradski muzej u obnovljenom dvorcu Eltz i Vučedolski muzej, Križ na Dunavu i bistu junaka Jean Michel Nicoliera, poslušali predavanja o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar, a drugi dan smo posjetili i razgledali Spomen dom na Trpinjskoj cesti, Muzej u Bolnici, Memorijalno groblje, Spomen dom Ovčara i mjesto masovne grobnice, vojarnu s izložbom oklopnih vozila i oružja i Spomen sobe posvećene Vukovarskim junacima i logorašima. Bilo je lijepo i tužno, Vukovar je poseban grad.

Učenici su zapalili svijeće za duše poginulih, nestalih i mučenih branitelja, pročitali određene odlomke na Spomen obilježjima; dio govora V.Gotovca, priče S.Glavaševića, pjesme S.Crnjac. Svaki posjet Vukovaru je nezaboravan. Dojmove i doživljaj učenika najbolje opisuju riječi jednog od njih „..Stvarno hvala, sad znam više cijeniti Vukovar i branitelje..“

Više u FOTOGALERIJI.

 [više]

Susret i suradnja OŠ „Antunovac“, OŠ „Ernestinovo“ i OŠ „Dragutin Domjanić“

Autor: Administrator , 4. 11. 2019. 19:53

U srijedu, 30.10. zajedno smo posjetili Hrvatski državni arhiv i Hrvatski memorijalni – dokumentacijski centar Domovinskog rata. Ravnatelj HMDCDR Ante Nazor održao nam je predavanje i istaknuo najvažnije  o Domovinskom ratu. Dogovorili smo zajednički projekt o kojem će sigurno biti još puno zanimljivih priloga.

Jasenka Štimac,prof. 

 [više]

VEČER GLAGOLJICE na Dan proglašenja hrvatskog jezika službenim u Hrvatskom saboru

Autor: Vanja Pavlić, 29. 10. 2019. 10:03

U suradnji Društva prijatelja glagoljice i Osnovne škole Dragutina Domjanića održali smo Večer glagoljice 23.10.2019.

Sudjelovalo je 70-tak učenika u 5 glagoljaških radionica: mozaici, slike s vunicom, kravate, lepeze, inicijali... Postavili smo i izložbu, a šestašice Ellis i Maya pripremile su kratku, zanimljivu prezentaciju. Uživali smo u učenju i druženju.

Zavirite u fotogaleriju i pogledajte kako smo obilježili taj dan. 

Hvala kolegicama Maristeli i Ani L.

Neda, Nina i Jasenka

 [više]

Državni praznik - Dan neovisnosti

Autor: Vanja Pavlić, 16. 10. 2019. 19:16

U petak, 5.10., svečano smo obilježili Dan neovisnosti - rođendan Domovine. Nakon kratkog predavanja o događajima 1991. i danima ponosa i slave, stariji učenici su sudjelovali u uređenju škole sa svojim radovima, crtežima i plakatima. Slušali smo domoljubne pjesme i birali najljepšu. Mlađi učenici bojali su državne simbole i dopunjavali riječi Lijepe naše. Bilo je veselo i poučno što možete i vidjeti na fotografijama.

Jasenka Štimac, prof. povijesti

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Školski logo


   

Školski kurikulum

JELOVNIK

Priloženi dokumenti:
Jelovnik 27.9 - 1.10.pdf

ŠKOLSKI AUTOBUS

Upisi u 1. razred
CMS za škole logo
Osnovna škola Dragutina Domjanića Zagreb / Gajnice 31, HR-10000 Zagreb / os-ddomjanica-zg.skole.hr / ured@os-ddomjanica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju